top of page

Hur börjar man paddla forskajak?

Skribentens bild: LinusLinus

Forspaddling som aktivitet och sport är en kombination av äventyr, naturupplevelse, fysisk utmaning och gemenskap. Det finns flera vägar att gå för den som vill börja paddla fors och här går vi igenom de vanligaste, så att du kan komma ut och njuta av älven på ett säkert sätt så snart som möjligt!


Hyra/köpa fors-utrustning och lära sig själv


De få företag i Sverige som hyr ut fors-utrustning ställer oftast krav på den som hyr. Det kan vara att man ska uppvisa att man innehar någon form av paddelpass, bevis på att man har genomgått en kurs i närtid eller att man paddlar en stund med uthyraren för en bedömning. Får man hyra utrustning brukar det även komma med en rekommendation om vilken sträcka man bör paddla. Att inte följa denna rekommendation är sällan uppskattat.


Att köpa egen utrustning är också en väg att gå, men det är en stor investering. Speciellt om man inte ännu vet om det är en hobby man ska hängiva sig till. Det tillåter dig att paddla så mycket som du vill, var du vill och när du vill. Att gå sin egen väg kan vara befriande, men det kan ta längre tid att hitta grupper att paddla med vilket gör att det kanske inte går att följa regel nummer ett inom kajakpaddling: Paddla aldrig ensam!


Youtube är ett bra stöd men att lägga en bra teknisk grundstruktur på egen hand är svårt. Att se samband och orsak/verkan mellan kajak, kropp och paddel kräver erfarenhet och tar tid. Det kan upplevas som att man gör en viss rörelse, men sett utifrån ter den sig annorlunda. Här kommer en instruktör väl till hands.


Lära sig av kompisar


Att paddla med vänner som redan har erfarenhet är för många det enklaste och roligaste sättet att börja. Här finns friheten att planera turer på egen hand och möjlighet att testa utrustning utan stora initiala kostnader. Detta alternativ kommer med en del risker. I dina ögon kan dina vänner uppfattas som kunniga och erfarna. En vän som har paddlat en fors vid ett tillfälle är trots allt 100% mer erfaren än dig som aldrig har gjort det. Om dina vänner saknar gedigen kunskap om säkerhet och teknik, finns det en risk att du lär dig på ett sätt som inte är säkert. Det är inte ovanligt att man hoppar över grundläggande tekniker och filosofier för att köra på ett mer "häng-efter-mig" tillvägagångssätt. Att paddla i forsar utan rätt utbildning kan leda till farliga situationer, och att rätta till felaktig teknik senare är ofta både tidskrävande och frustrerande. Denna typ av introduktion slutar ofta i att den som introduceras blir avskräckt på något vis och inte vågar sig på att prova en andra gång. Men man kan också ha tur och har en erfaren forspaddlare i gruppen som är duktig på att lära ut.


Att lära sig paddla med kompisar är kul?
Vad en AI tänker om kompispaddling

Gå med i en kanotförening


Att börja genom en förening är ett av de mer ekonomiska alternativen. Många föreningar erbjuder en social gemenskap och möjligheten att lära sig av erfarna paddlare. Man betalar en medlemsavgift och får då tillgång till utrustning och en chans att paddla på lokala forsar. Träningar sker ofta i grupp, på ett säkert sätt och i en takt som är anpassad för alla. Träningar leds av ideella ledare. En eventuell nackdel med det kan vara att din egna utveckling kanske inte går så fort som du önskar då paddlingen hänger på ledarnas möjlighet att delta.


På Svenska Kanotförbundet hemsida kan du söka efter föreningar i ditt närområde: https://kanot.com/forening/hitta-din-forening


Gå kurser med Forsverket


Ett tryggt och effektivt sätt att börja är genom att delta i en kurs med en kommersiell aktör, som vår egen verksamhet. Här får du möjlighet att lära dig grunderna från instruktörer som har både utbildning och erfarenhet och som brinner för forspaddling. Våra kurser är utformade för att ge dig en strukturerad och pedagogisk start där vi fokuserar på säkerhet och progression i lagom takt. Skulle en deltagare utvecklas snabbare så individanpassar vi våra övningar och utmaningar. Du kan känna dig trygg i att all utrustning håller hög kvalitet, och våra instruktörer ser till att du utvecklas på ett sätt som är både säkert och roligt.


Efter en kurs hos oss står du väl rustad för att fortsätta paddla på egen hand eller genom en förening. Du har grunderna i säkerhet och teknik på plats. Detta gör att du kan bygga vidare på dina kunskaper utan att riskera att skapa dåliga vanor eller utsätta dig för onödiga risker.


Om du har gått en grundkurs och vill ta nästa steg erbjuder vi flera andra kurser, bl.a:


  • Fortsättningskurs

  • Eskimåsvängskurs

  • Säkerhet i fors

  • Teknikträningspass


Vi erbjuder även guidningar. Perfekt för den som inte riktigt är redo att organisera egna turer, inte har införskaffat egen utrustning eller som bara vill njuta av älven med sällskap utan att träna och göra övningar. Läs mer om vårat utbud på www.forsverket.se.


Andra kommersiella aktörer


Ett urval av andra kommersiella aktörer i Sverige som erbjuder kurser i forskajak:


  • Upplev Järvsö (Ljusdal)

  • Explore 61° North (Ljusdal)

  • Kajaktiv (Dala-Floda)

  • Far Away Adventures (Dala-Floda)

  • Dala River Adventure (Dala-Floda)

  • JoPe Fors och Fjäll (Åre)

bottom of page